Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ


Λίγα πράγματα για ένα απο τα πιό διάσημα μέσα διασκέδασης και επικοινωνίας ακόμη που συντροφεύει τον άνθρωπο με ποικίλους τρόπους τα τελευταία σχεδόν 150 χρόνια.






Αναδρομή στο παρελθόν λοιπον και στο 1873 όταν αναπτύχθηκε η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΥ απο τον Μάξουελ κατα την οποία δύναται η δυνατότητα σε ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα νε μεταδοθεί χώρίς τη μεσολάβηση κάποιου φυσικού μέσου.

Λίγο αργότερα ανακαλύφθηκε η λυχνία απο τον De Forest η οποία και θεωρείται ο πρόγονος του σύγχρονου ραδιοφώνου και για μισό αιώνα και παραπάνω  ήταν απλά ένα ερασιτεχνικό και μή διαδεδομένο μέσο!

Όλα άλλαξαν όταν ο αμερικανός Frank Conrad πειραματιζόμενος με αυτό το ερασιτεχνικό μέσο βγήκε στον αέρα να μεταδώσει αποτελέσματα αγώνων! Αυτή ήταν η αρχή καθώς σταδιακά το μέσον αυτό απέκτησε φανατικό κοινό.

1920 είναι η χρονιά του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού στηις Η.Π.Α με το όνομα K.D.K.A ο οποίος εκπέμπει ακόμη και σήμερα! Η εδραίωση του όμως ως μέσο θα έρθει μετά τα μέσα του 1930 όταν και θα στηθούν μεγάλα ραδιοφωνικά δίκτυα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Κατα το Β παγκόσμιο πόλεμο ραδιόφωνο και τύπος αποτελούν εχθρούς στην ενημέρωση των πολιτών, αμέσως μετά τη λήξη του θα καθιερωθεί σαν ψυχαγωγικό μέσο σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης μέχρι την εμφάνιση της τηλεόρασης όπου η τελευταιά θα έχει το πάνω χέρι μιας και η προσφορά εικόνας απο ένα τέτοιο μέσο στα σαλόνια των πολιτών είναι κάτι το πρωτόγνωρο! Αυτό που θα βοηθήσει το ραδιόφωνο να βγεί απο την κρίση είναι η εμφάνιση και η απότομη εκτόξευση της rockNroll μουσικής η οποία γίνεται παντού γνωστή και δημοφιλής χάρις τη βοήθεια του ραδιοφώνου!

Στη χώρα μας ενημερωτικά ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός εξέπεμψε το 1928 στη Θεσσαλονίκη απο τον Χρήστο Τσιγγιρίδη και λειτούργησε για 20 ολόκληρα χρόνια! Ο πρώτος Εθνικής εμβέλειας σταθμός στην Ελλάδα ιδρύθηκε στην Αθήνα απο τον βασιλιά Γεώργιο τον Β' το 1938 ενώ ο πρόγονος της σημερινής ΕΡΤ/ΕΡΑ ιδρύθηκε το 1945 με την ονομασια ΕΙΡ (Εθνικό Ίδυμα Ραδιοφωνίας)

Στο σήμερα: Έχοντας πλέον μια σταδιοδρομία πάνω απο 100 ετών στα σπίτια των πολιτών το ραδιόφωνο πέρασε απο πολλές μορφές και με αρκετά ναδίρ και ζενίθ στο ενεργητικο του ακόμα και σήμερα παραμένει ένα αξιοπρεπές και αξιοσέβαστο μέσο κατα την υφήλιο.

Ενημέρωση σε δύσκολους καιρούς, αφιερώσεις ερωτευμένων ανθρώπων, αγωνία για ανακοινώσεις αποτελεσμάτων φοιτητών σε σχολές, έναρξη ή λήξη ενός πολέμου, ανακοινώσεις αποτελεσμάτων σε αθλητικά γεγονότα,μουσικές εκπομπές που συντροφεύουν κόσμο σε νυχτερινές βαρδιες και πολλά άλλα τόσο μικρά και όμως τοσο μεγάλα πράματα είναι αυτά που έκαναν το ραδιόφωνο ένα τόσο αγαπημένο μέσο!

Απο τη λυχνία στους πρώιμους πομπούς, τα τραντζίστορ, τα αναλογικά, έπειτα τα ψηφικά και τα τελευταία χρόνια το διαδικτυακο (podcast) το Ραδιόφωνο ήταν είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στον άνθρωπο για όσο υπάρχει αγάπη για ψυχαγωγία είναι κάτι το αθάνατο σε όποια μορφή και αν εχει!

Εμείς στο Radio Forever τιμούμε όσο μπορούμε και με τον τρόπο που μας επιτρέπεται το αγαπημένο αυτό μέσο μέσω του webRadio και ευχαριστούμε όλους τους φίλους που μας στηρίζουν όσο και όποτε μπορούν και μας βοηθούν να συνεχίζουμε να δίνουμε την αγάπη μας στο όμορφο αυτο μέσο!


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ!


επιμέλεια αφιερώματος: Bουρλιάκης Ιωάννης


σημείωση απο το wikipedia.org:

Στα πλαίσια τη γενικής εκσυγχρονιστικής προσπάθειας και προσαρμογής των δομών στις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, την τελευταία εικοσαετία μόλις, εκσυγχρονίστηκε και ο θεσμός της ραδιοφωνίας. Με το νόμο 1730/1987 ιδρύθηκε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου για τη ραδιοφωνία και την τηλεόραση, που λειτουργεί με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας με έδρα την Αθήνα. Με την Υπουργική απόφαση 14631/Ζ2/2691/29.5.87 καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις και οι όροι ίδρυσης ραδιοσταθμών τοπικής ισχύος, από Δήμους και κοινότητες. Τέλος με το προεδρικό διάταγμα 25/1988 έχουμε την «απελευθέρωση» της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, καθώς τέθηκαν οι όροι ίδρυσης τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Σήμερα η κατανομή των ραδιοφωνικών συχνοτήτων γίνεται από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου