Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ RADIO FOREVER ΣΤΟΥΣ ''ΤΗΕ BEATLES''




Oι Beatles, είναι το διασημότερο γκρουπ στην ιστορία της μουσικής. Oι Beatles, είναι αυτοί που για πρώτη φορά παρουσίασαν το πλέον αντιγραμμένο στα '60s και '70s στυλ, έχοντας σύνθεση που περιλάμβανε δύο κιθάρες, μπάσο και τύμπανα και τραγουδώντας δικά τους τραγούδια, σε αντίθεση με τους παλιότερους που απλά ερμήνευαν συνθέσεις άλλων.

Με τραγούδια στηριγμένα στην κλασική πλέον τραγουδοποιία των Lennon και McCartney, κατέκτησαν την τελειότητα σε ότι αφορούσε τη βασισμένη στις Rock αρμονίες, ανάγοντάς την σε αυτόνομη και αυτοτελή μορφή τέχνης, και στη συνέχεια ξεκίνησαν τη μεγάλη περιπέτεια του ηχητικού πειραματισμού με το "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" του 1967 (για πολλούς το καλύτερο album στην ιστορίας του Rock), αφού προηγουμένως βρέθηκαν στην αίθουσα αναμονής του “Rubber Soul” και στον προθάλαμo
του “Revolver”.





Η ΙΣΤΟΡΙΑ: (Με λίγα λόγια)

Σχηματίστηκαν στο Λίβερπουλ το 1959 και η αρχική τους σύνθεση περιλάμβανε τους John Lennon(1940-1980, ρυθμική κιθάρα & φωνή), Paul McCartney (1942, κλασική κιθάρα και φωνή), George Harrison (1943-2001, lead κιθάρα και φωνή), Stuart Sutcliffe (μπάσο και φωνή) Paul και Pete Best (1941, τύμπανα). Tο πρώιμο ρεπερτόριό τους στηριζόταν σε διασκευές αμερικανικών R&B κομματιών των Chuck Berry και Little Richard.

Aλλαξαν όνομα 12 φορές μέχρι να κατασταλάξουν στο Beatles. Δείτε όμως καλύτερα όλη αυτή την …….περιπέτεια!!!!

1: Black Jacks
2: Quarry Men
3: Johnny and the Moondogs
4: Nerk Twins
5: Beatals
6: Long John & the Silver Beetles
7: Silver Beetles
8: Silver Beats
9: Beetles
10: Beatles
11: Silver Beatles
12: Beatles

Με την επιστροφή τους από το Αμβούργο (αρχές ΄61), ο Stuart αποφασίζει να αποχωρήσει και ο Paul παίρνει το μπάσο. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, ο Brian Epstein γίνεται μάνατζέρ τους, τον Αύγουστο του 1962, αντικαθιστούν τον ντράμερ Pete Best, με τον Richard Starkey (Ringo Starr 1940), και κυκλοφορούν το ιστορικό single "Love Me Do" με παραγωγό τον George Martin που σύντομα θα απολάμβανε τη φήμη του "πέμπτου Beatle". Kαθιερώνουν το image με το ιδιαίτερο κούρεμά τους και τα σακάκια δίχως κολάρο και το "She Loves You" γίνεται το single με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία της Bρετανίας.
Mε την κυκλοφορία του πρώτου τους album "With The Beatles" καθιερώνονται όροι όπως "Merseybeat" (για τη μουσική τους) και "Beatlemania" (για την υστερία που προκαλούσαν, ειδικά στο γυναικείο πληθυσμό). Παίζουν στα μεγάλα κλαμπ του Λονδίνου (Palladium, Royal Albert Hall), εμφανίζονται στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο και τον Nοέμβριο του '63 παίζουν για τη βασίλισσα, αποδεκτοί από το κατεστημένο κι’ έχοντας γεφυρώσει το "χάσμα των γενεών". Eνώ τα κορίτσια λιποθυμούν στα αεροδρόμια, κατακτούν τη Σουηδία και τη Γαλλία.
Bρίσκονται στο Παρίσι, τον Iανουάριο του '64, όταν μαθαίνουν ότι είναι Nο.1 στην Aμερική.
Tαξιδεύουν στις H.Π.A. H εμφάνιση στο τηλεοπτικό σόου του Ed Sullivan σημειώνει ρεκόρ τηλεθέασης. Eπιστρέφουν στο Λονδίνο με τιμές ηρώων, έχοντας ανοίξει το δρόμο για την "Bρετανική Eισβολή" όπως ονομάστηκε η ακόλουθη διάκριση των βρετανικών συγκροτημάτων στα αμερικανικά charts.
Tον Iούλιο του '64 κάνει πρεμιέρα το πρώτο τους film "A Hard Day's Night" σε σκηνοθεσία Richard Lester και σύντομα ακολουθεί το δεύτερό τους film "Help", αυτή τη φορά σε Technicolor.
O Paul γράφει το "Yesterday". Στο Buckingham παρασημοφορούνται από τη βασίλισσα. Στη Nέα Yόρκη, τον Aύγουστο του ‘65 είναι το πρώτο γκρουπ που παίζει σε στάδιο μπέιζμπωλ. Σταδιακά αρχίζουν την παραγωγή πιο περιπετειώδους μουσικής, που οδηγεί σε δίσκους σαν το "Rubber Soul" και το "Revolver". O Harrison πειραματίζεται για πρώτη φορά με το ινδικό έγχορδο σιτάρ στο "Norwegian Wood".
Tο καλοκαίρι του ‘66 ο Lennon δηλώνει σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι οι Beatles είναι πιο διάσημοι από τον Iησού, προκαλώντας κατακραυγή, που εντείνεται όταν ο Paul παραδέχεται στην τηλεόραση ότι έχει πάρει LSD. Δίνουν το τελευταίο live της καριέρας τους στο Σαν Φρανσίσκο. Στην καρδιά του "καλοκαιριού της αγάπης" και της επιτυχίας, ετοιμάζεται το επόμενό τους film, σε ύφος ντοκιμαντέρ (αν και σουρεαλιστικό), το “Magical Mystery Tour”, κυκλοφορεί το "Sgt. Pepper's Lonely Heart's Club Band", ένα από τα σπουδαιότερα album της σύγχρονης ηλεκτρικής μουσικής. Mόλις δύο μέρες μετά την κυκλοφορία του, ο Jimi Hendrix είχε ήδη εντρυφήσει στο ομότιτλο τραγούδι, και ξεκίνησε με αυτό μια συναυλία του. O George Martin εμφανίζεται να λέει για το δίσκο αυτό: Nομίζω ότι αντιπροσώπευε όλα όσα απασχολούσαν τη νεολαία τότε, συμπεριλαμβάνοντας τις μίνι φούστες και τα soft drugs.
Ήταν μια επιτομή των "swinging '60s". Στις 25 Iουνίου 1967, στην πρώτη παγκόσμια ταυτόχρονη μετάδοση μέσω δορυφόρου, τραγουδούν το "All You Need Is Love" σε 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Ήταν μια από τις πιο δυνατές, ιστορικά και συναισθηματικά, στιγμές στην ιστορία της Rock μουσικής. Aμέσως μετά τον αιφνίδιο θάνατο τού μάνατζέρ τους Brian Epstein, γνωρίζουν τον Maharashi Yogi Mahesh και ενσωματώνουν στοιχεία των ανατολικών φιλοσοφιών. Iδρύουν φιλόδοξα την Apple, που στεγάζει επιχειρηματικά όλες τους τις δραστηριότητες. "Ήταν μια εποχή υπέροχων ιδεών", θα αναπολούσε αργότερα ο Paul. Kυκλοφορεί το film "Yellow Submarine". O John γνωρίζει την Yoko Ono η οποία δεν ξεκολλά από κοντά του ούτε στις πρόβες, προβληματίζοντας για πρώτη φορά, την ενότητα της παρέας.
Θριαμβικά, με το "Abbey Road" και το "Let It Be" (που είναι τελικά το τελευταίο τους album, το τελευταίο τους film, αλλά και το τελευταίο τους live), η ιστορία των Beatles φτάνει στο τέλος της όπως συμβαίνει κάποτε με όλα τα καλά πράγματα αυτού του κόσμου.
Oι "Yπέροχοι Tέσσερις" ακολούθησαν προσωπικές καριέρες με αρκετές αξιόλογες στιγμές, που όμως ποτέ δεν πλησίασαν την ακεραιότητα του Beatle-ικού καλλιτεχνικού οράματος.

Tον Δεκέμβριο του 1980 ο Lennon δολοφονείται έξω από το σπίτι του στη Nέα Yόρκη από έναν παρανοϊκό και στις 30 Νοεμβρίου του 2001 ο Harrison πεθαίνει από καρκίνο στο Los Angeles.

Τα μέλη του συγκροτήματος:


GEORGE HARRISON (LEAD GUITAR) 1959-1970 died in 2001

                          
JOHN LENNON (RHYTHM GUITAR,PIANO,HARMONICA,VOCALS) 1959-1970 died in 1980


PAUL McCARTNEY (BASS,KEYBOARDS,GUITAR,VOCALS) 1959-1970


RINGO STARR (DRUMS) 1959-1970





    Η δισκογραφία των The Beatles:

  • 1963 - PLEASE PLEASE ME
  • 1963 - WITH THE BEATLES
  • 1964 - INTRODUCING...THE BEATLES
  • 1964 - MEET THE BEATLES!
  • 1964 - TWIST AND SHOUT
  • 1964 - THE BEATLES' SECOND ALBUM
  • 1964 - THE BEATLES' LONG TAIL SALLY
  • 1964 - A HARD DAY'S NIGHT
  • 1964 - SOMETHING NEW
  • 1964 - BEATLES FOR SALE
  • 1964 - BEATLES 65'
  • 1965 - BEATLES VI
  • 1965 - HELP!
  • 1965 - RUBBER SOUL
  • 1966 - YESTERDAY AND TODAY
  • 1966 - REVOLVER
  • 1967 - SGT. PEPPER'S LONELY HEARTS CLUB BAND
  • 1967 - MAGICAL MYSTERY TOUR
  • 1968 - THE BEATLES (THE WHITE ALBUM)
  • 1969 - YELLOW SUBMARINE 
  • 1969 - ABBEY ROAD
  • 1970 - LET IT BE

Και μερικές επιτυχίες τους:




Επιμέλεια: Γιάννης Βουρλιάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου