Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ RADIO FOREVER ΣΕ ''5+1 MUSICAL''


 ΠΕΝΤΕ + ΕΝΑ MUSICAL 

ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ ΓΙ ΑΥΤΑ



1. CHICAGO

  Η ταινία Σικάγο,στην πρωταρχική της μορφή ήταν παραγωγή του Broadway (θεατρική παράσταση) του Τζόν Κάντερ και του Φρέντ Έμπ. Είναι απο τα πιο θεαματικά musical, απ' όλες τις απόψεις, Κουστούμια, ιστορία, τραγούδια και φυσικά τα jazz hands. Η πρώτη φορά που το Σικάγο ανέβηκε στη σκηνή ήταν το 1975 και έδωσε 936 παραστάσεις μέχρι το 1977. Η ιστορία του είναι βασισμένη σε πραγματικούς φόνους που έλαβαν χώρα το 1925 στο Windy City. Η Ρόξι και η Βέλμα, πρωταγωνίστριες του έργου, στο θεατρικό που μέχρι σήμερα κάνει παραστάσεις στο Broadway, στο τέλος κάθε παράστασης πετούν στο κοινό οκτώ τριαντάφυλλα. Από τον Νοέμβριο του 2012, η παραγωγή άρχισε να μετράει αυτά τα δώρα στο κοινό και υπολογίζεται πως μέχρι σήμερα έχουν δωθεί περίπου 53.200 τριαντάφυλλα. 

2. HAIRSPRAY 

   Άλλη μια παραγωγή του Broadway, που έγινε ταινία και έσπασε ρεκόρ. Ο σκηνοθέτης Adam Shankman ήρθε αντιμέτωπος με σκληρή δουλειά καθώς το έργο παρόλο που είναι κωμικό, δείχνει την διαφοροποίηση και τον ρατσισμό λευκών με μαύρων στην Βαλτιμόρη. Το αποτέλεσμα μοναδικό, συγκινητικό και αστείο. Στην ταινία του 2007, έναν απο τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, αυτόν της Edna Turnblad, τον υποδείεται ο μοναδικός John Travolta.

3. THE PHANTOM OF THE OPERA

   Την πρώτη φορά που το φάντασμα μεταφέρθηκε στην οθόνη ήταν στην δεκαετία του 1980. Την δεύτερη φορά το 2014 από τους ίδιους παραγωγούς Andrew Lloyd Webber και Joel Schumacher, ο δεύτερος μάλιστα σκηνοθέτησε και τα δύο έργα. Από τα πιο γνωστά musical, μετράει Tony, Emy και Grammy Awards από πολύ πίσω στον χρόνο. Το 2014 κάτω απο τη μάσκα του φαντάσματος ήταν ο Gerard Butler, ο οποίος δεν έκανε κανένα μάθημα φωνητικής και ζορίστικε αρκετά στα γυρίσματα καθώς όλα τα τραγούδια τα έλεγε ο ίδιος.  Παρ' όλα αυτά το αποτέλεσμα είναι υπέροχο.

4. ΝΙΝΕ

   Στις 12 Απριλίου 2007, η Variety ανακοίνωσε ότι ο Rob Marshall θα σκηνοθέτησε μια ταινία μεγάλου μήκους προσαρμογή του Nine, musical του Broadway, για την εταιρεία Weinstein . Ο Μάρσαλ είχε προηγουμένως σκηνοθετήσει το Σικάγο για τους Γουίνστεινς, ενώ ήταν ακόμα στο Miramax . Το σενάριο γράφτηκε από τον Anthony Minghella και τον Μάικλ Τόλκιν, με τον δεύτερο να λειτουργεί ως μη αναγνωρισμένος συν-συγγραφέας. Το καστ αποτελείται από τους νικητές του Academy Award Daniel Day-Lewis , Marion Cotillard , Penélope Cruz , Judi Dench , Nicole Kidman και Sophia Loren, με την υποψήφια για το Όσκαρ και τη νικήτρια της Χρυσής Σφαίρας  την Κέιτ Χάντσον και τη τραγουδίστρια και νικήτρια Grammy , Fergie. Ο συνθέτης Maury Yeston έγραψε τρία νέα τραγούδια για την ταινία, συμπεριλαμβανομένου του "Cinema Italiano". 

5. MOULIN ROUGE!

   Το ξεχωριστό, μεγαλοπρεπές στιλ της δημιουργίας ταινιών του συγγραφέα-σκηνοθέτη Baz Luhrmann δεν αγαπήθηκε ποτέ περισσότερο από τους κριτικούς παρά με τον Moulin Rouge του 2001 ! , το πρώτο μιούζικαλ που προτάθηκε για το Όσκαρ Καλύτερης Εικόνας σε 10 χρόνια (ανοίγοντας το δρόμο για τη νίκη της Καλύτερης Εικόνας του Σικάγου τον επόμενο χρόνο). Κατά τα γυρίσματα της ταινίας η Nicole Kidman είχε σπάσει δύο πλευρά, ένα όταν έπεσε από μια σκάλα χορεύοντας και το δεύτερο προσπαθώντας να βάλει έναν κορσέ. Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο ήταν προτεινόμενος για τον πρωταγωνιστικό  ρόλο αλλά απορρίφθηκε γρήγορα γιατί δεν μπορούσε να τραγουδήσει. Ο Luhrmann και ο συνεργάτης του, Craig Pearce, ξεκίνησαν την φαντασίωση του Moulin Rouge! έχοντας κατά νου τον ελληνικό μύθο του Ορφέα . Στην ιστορία, ο Ορφέας απέτυχε να επαναφέρει την αγαπημένη του Ευρυδίκη από τους νεκρούς αφού δεν υπακούει στον Άδη και πρίν βγούν απο το βασίλειο του, γυρίζει  πίσω να κοιτάξει για να βεβαιωθεί ότι ο Ευρυδίκη ήταν ακόμα μαζί του. Στο Moulin Rouge! , Ο Christian είναι ο Ορφέας, προσπαθώντας να σώσει την Σατίν που πεθαίνει, κάνοντάς την να ξεφύγει από τον Δούκα και το Moulin Rouge.

+1. THE FIFTH ELEMENT

  Δεν είναι musical αλλά έχει μια επική σκηνή με τραγούδι, το Diva Dance, που έχει χαραχθεί στις μνήμες όλων τόσο για τη μουσική του όσο και για την πρωτοτυπία του. Ο Λούκ Μπένσον, σεναριογράφος της ταινίας, είχε εμπνευστεί την ιδέα αυτη στην εφηβεία του την δεκαετία του '70. Συλλογιζόμενος πως έαν κατάφερνες να συνδιάσεις τα τέσσερα στοιχεία (γη, νερό, φωτία, αέρας) σου προκύπτει ένα πέμπτο (ζωή). Στα επόμενα χρόνια, ο πατέρας του μελέτησε αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους, ανάμεσα τους και τον Πλάτων. Ο Μπένσον, μάλιστα, σε μια συνέντευξη του είχε πει για το θέμα, πως ο πατέρας του, του είπε πως η ταινία του θα ήταν remake και τον προέτρεψε να διαβάσει τον αρχαίο φιλόσοφο. Όταν ο τότε μικρός Λούκ διάβασε Πλάτωνα, έμεινε άφωνος με το γεγονός πόσο αυτές οι σκέψεις του με αυτές του φιλόσοφου έμοιαζαν και συνδεόταν. Στην σκηνή του Diva Dance, ο Μπένσον είχε κρατήσει κρυμμένη την ντίβα του και τότε γυναίκα του Maïwenn Le Besco πίσω από μια κουρτίνα εώς το γύρισμα της σκηνής καθώς ήθελε την πραγματική αντίδραση στα πρόσωπα του κάστ.



Επιμέλεια: Παπαδημητρίου Ολυμπία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου