Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


 Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία σήμερα και από μία σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο διαπιστώνει κανείς ότι μόλις εν έτη 1992 καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ η ημέρα αυτή (International Day of Persons with Disabilities) και έκτοτε τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. 

Τι εννοούμε, όμως, μιλώντας για Άτομα Με Αναπηρία; Ποια είναι τα Άτομα με Αναπηρία; Είναι άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες, προβλήματα ακοής και όρασης, άτομα με νοητική υστέρηση, με προβλήματα στην ομιλία τους. Κυρίως άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας και που είτε γεννήθηκαν με το πρόβλημά τους, είτε το απέκτησαν έπειτα από κάποιο ατύχημα ή ασθένεια. 

Στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα πολλές προσωπικότητες κατάφεραν να διαπρέψουν, παρά την αναπηρία τους. Οι άνθρωποι αυτοί, πηγή έμπνευσης και δύναμης για όλους μας, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν χαρισματικές υπάρξεις, που με περίσσια ψυχική δύναμη και θάρρος ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους, παραθέτοντας σπουδαίο έργο πολιτιστικής κληρονομιάς.


 Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (17 Δεκεμβρίου 1770 - 26 Μαρτίου 1827) ήταν Γερμανός συνθέτης και πιανίστας της κλασικής μουσικής. Πρόκειται για την κυριότερη φιγούρα στη μετάβαση της μουσικής από την κλασική εποχή στο ρομαντισμό και μέχρι σήμερα θεωρείται ως ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες όλων των εποχών. Μερικές από τις γνωστότερες συνθέσεις του περιέχουν 9 συμφωνίες, 5 κονσέρτα για πιάνο, 1 κονσέρτο για βιολί, 32 σονάτες για πιάνο, 16 κουαρτέτα εγχόρδων, μία Λειτουργία (Missa solemnis), καθώς και μία όπερα, τη Φιντέλιο. Ο Μπετόβεν γεννήθηκε στη Βόννη, τότε πρωτεύουσα του Εκλεκτοράτου της Κολωνίας (σημερινή Γερμανία). Ήδη από μικρή ηλικία επέδειξε το ταλέντο που είχε στη μουσική, με τον πατέρα του, Γιόχαν βαν Μπετόβεν να είναι από τους πρώτους του δάσκαλους. Σε ηλικία 21 ετών μετακόμισε στη Βιέννη, όπου έζησε μέχρι και το θάνατό του. Ένα από τα σημαντικότερα και το πιο τραγικά γεγονότα της ζωής του αποτέλεσε η κώφωσή του. Άρχισε να χάνει την ακοή του σταδιακά από την ηλικία των 26 ετών και περίπου το 1820 θεωρείτο πως ήταν ολοκληρωτικά κωφός. Το γεγονός αυτό του προκαλούσε μεγάλη θλίψη. Παρά την απώλεια της ακοής του έγραψε μουσική μέχρι το τέλος της ζωής του. Η υγεία του Μπετόβεν ήταν γενικά κακή και το 1826 επιδεινώθηκε δραστικά, γεγονός που οδήγησε και στο θάνατό του ένα χρόνο αργότερα.


Ο Αντρέα Μποτσέλι (22 Σεπτεμβρίου 1958) είναι Ιταλός τενόρος, τραγουδοποιός και παραγωγός. Η Σελίν Ντιόν είπε για τον ίδιο κάποτε, "αν ο Θεός ήταν καλλιτέχνης, η φωνή του θα έπρεπε να ακούγεται όπως του Αντρέα Μποτσέλι". Μετά από ένα ατύχημα σε αγώνα ποδοσφαίρου, ο Μποτσέλι διαγνώστηκε με συγγενές γλαύκωμα και τυφλώθηκε εντελώς στην ηλικία των 12 ετών. Έκανε μεγάλη επιτυχία ως καλλιτέχνης σε ένα διαφορετικό είδος μουσικής, φέρνοντας την κλασική μουσική στην κορυφή των διεθνών charts. Το 1998 ο Μποτσέλι μπήκε στην λίστα του περιοδικού People με τους 50 πιο όμορφους ανθρώπους. Το 1999 ήταν υποψήφιος για βραβείο Γκράμμυ στην κατηγορία του Καλύτερου Νέου Καλλιτέχνη. Το τραγούδι "The Prayer" είναι το ντουέτο του με την Σελίν Ντιόν για την ταινία animation "Quest for Camelot", το οποίο κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού και ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού. Ο Μποτσέλι μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες όταν κυκλοφόρησε το κλασικό άλμπουμ Sacred Arias, καθώς κατάφερε να βρίσκεται ταυτόχρονα στις τρεις πρώτες θέσεις στα charts των US Classical Albums. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 προσκαλείται στο Βατικανό όπου τραγούδησε για τον Πάπα. 


Ο Στέβλαντ Χάρνταγουεϊ Τζάντκινς, γνωστός ως Στίβι Γουόντερ (13 Μαΐου 1950), είναι Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, μουσικός, παραγωγός δίσκων και ακτιβιστής. Τυφλός σχεδόν εκ γενετής, ο Γουόντερ υπέγραψε συμβόλαιο με τη θυγατρική εταιρία του οίκου Μόταουν, Τάμλα, στην ηλικία των έντεκα ετών. Συνεχίζει να ερμηνεύει και να ηχογραφεί τραγούδια για τη Μόταουν μέχρι σήμερα. Ανάμεσα στα δημοφιλέστερα τραγούδια του συναντούμε τα «Superstition», «Sir Duke», «I Wish» και «I Just Called to Say I Love You». Πασίγνωστοι δίσκοι του είναι οι «Talking Book», «Innervisions» και «Songs in the Key of Life». Έχει ηχογραφήσει περισσότερα από τριάντα τραγούδια, που εισήχθησαν στην πρώτη δεκάδα του καταλόγου των μεγαλύτερων αμερικανικών χιτς και έχει λάβει είκοσι δύο Βραβεία Γκράμμυ, τα περισσότερα που έχουν ποτέ απονεμηθεί σε άνδρα σόλο καλλιτέχνη. Το 2008, το περιοδικό Billboard εξέδωσε μια λίστα των 100 Μεγαλύτερων Καλλιτεχνών Όλων των Εποχών για να γιορτάσει τα πενήντα χρόνια έκδοσης της αμερικανικής εκδοχής του περιοδικού, με τον, Γουόντερ στο νούμερο πέντε.

Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή ημέρα να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ή περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με μιας μορφής αναπηρία, ποσοστό που ολοένα αυξάνεται. Είναι υποχρέωση των πολιτειών του κόσμου να συνδράμουν τα μέγιστα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των ανθρώπων και να μεριμνούν ανελλιπώς για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντί τους, αν θέλουμε να μιλάμε για ισότητα και δικαιοσύνη. Δεν θέλουν τον οίκτο κανενός, αλλά τον σεβασμό και την αποδοχή μας.


πηγη:wikipedia.org

Επιμέλεια: Πούλιου Αθανασία




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου