Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ RADIO FOREVER: ΑΠΟ ΤΗΝ ROCK ΣΤΗΝ RAP

 ΠΕΝΤΕ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


Με την λέξη ρόκ, περιγράφουμε όλα τα είδη που εξελιχθηκανε από την ρόκ εντ ρόλ. Η μουσική ρόκ, στο σύνολο της, χαρακτηρίζεται από έντονο  ρυθμό και από ευδιάκριτη, χαρακτηριστική μελωδία φωνητικών η οποία συνοδεύεται από ηλεκτρικές κιθάρες, ηλεκτρικό μπάσο και ντράμς όπως και πληκτρόφονα όργανα όπως πιάνο και συνθεσάϊζερ. 

Το 1950 η μουσική ρόκ έκανε την εμφάνιση της στην Αμερική και φυσικά δεν έμοιαζε καθόλου με το σημερινό είδος που έχουμε συνηθίσει. Είχε ως βάση την τεχνοτροπία των rythm and blues και τον ρυθμό του ρόκ εντ ρόλ που παρήγαγαν οι αφροαμερικάνικες κοινότητες των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ίδια αναγνωρισημότητα δεχόταν αυτή την δεκαετία και το rockabilly, που στην ουσία ήταν η έκφραση των λευκών μέσω των προαναφερθέντων ειδών αφροαμερικάνικης προέλευσης. Στην αρχική μορφή της ρόκ μουσικής, μέγάλη επιρροή άσκησε επίσης και η μουσική country, ένα είδος παραδοσιακής μουσικής των λευκών του Νότου με νότες απο μπλούζ.  
    Την δεκαετία του 1960  στο υβρίδιο "ρόκ", άλλο ένα είδος ήρθε να συνεισφέρει στο σημερινό του άκουσμα, το φόλκ. Το φόλκ είναι παραδοσιακή μουσική λευκών Αμερικάνων με Ευρωπαϊκές ρίζες οπού το πάντρεψαν με την "σκληρή" μουσική και το νέο γέννος ήταν η φολκ-ρόκ. Παράλληλα, ένα άλλο παρακλάδι αναπτυσσόταν αυτό του μπλούζ-ρόκ. Μια μουσική με κύρια έμφαση στα μπλούζ του Νότου. Στα μέσα της δεκαετιές εμφανίζεται το ψυχεδελικό ρόκ, το οποίο έχει πολλά στοιχεία ανατολίτικης μουσικής. Λίγο αργότερα οι μουσικοί της ρόκ που είχαν τζάζ παιδεία δημιουργούν το τζάζ-ρόκ fusion. 
   Στην δεκαετία του 1970 δημιουργήθηκαν τα υποείδη σόφτ-ρόκ, progressive ρόκ, πάνκ ρόκ και Heavy metal. Την δεκαετία του ΄80 γίνεται δημοφιλές το hard ρόκ και το εναλλακτικό ρόκ κάνει τα πρώτα βήματα του. Μέσα στην επόμενη δεκαετία τα υποείδη που εισάγονται είναι το grunge, το brit pop και το indie ρόκ.
   Το 1970 στις Η.Π.Α. αναπτύχθηκε άλλο ένα είδος μουσικής, η ράπ, το οποίο έγινε ευρύτερα γνωστό στα τέλη της επόμενης δεκαετίας, ενώ το 2000 έγινε το πιο δημοφιλές είδος μουσικής στον κόσμο. Αποτελείται απο μια στυλιζαρισμένη ρυθμική μουσική που συνοδεύει το beat και μια ρυθμική και ομοιοκατάλικτη ομιλία που ψάλλεται. Το ράπ έχει τις ρίζες του στην αφρικανική μουσική την οπόια την έφεραν στην Αμερική οι μαύροι είτε με την βίαιη εκδούλευση τους είτε με τις μετέπειτα μετακινήσεις. Πρόκειται για μουσική που έχει έμφαση στους στίχους (ρίμες). Ετυμολογικά η λέξη ράπ σημαίνει χτυπώ. 

ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΡΟΚΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΤΗΝ ΡΑΠ ΑΚΟΥ ΚΙ ΑΥΤΟ...





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου