Ελληνικό ή Ξένο τραγούδι;
Με αφορμή τη συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Οικονομόπουλου στην εκπομπή του Γιώργου Λιάνγκα και της Φαίης Σκορδά ΄΄πρωινό΄΄ σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο το οποίο θα αναφέρεται στον μεγάλο διχασμό που υπάρχει μεταξύ των οπαδών του ελληνικού ρεπερτορίου και των υποστηρικτών του αντίστοιχου διεθνούς.
Eίναι το λαϊκό τραγούδι σε περίοδο παρακμής;
Σύμφωνα με πολλούς λαϊκούς τραγουδιστές καθώς και με πλήθος ακροατών του σταθμού μας μεγαλύτερης ηλικίας κάτι τέτοιο φαίνεται να ισχύει αφού όπως μας αναφέρουν όσο τα χρόνια περνάνε τόσο τα νέα παιδιά τείνουν προς τον ξενόφερτο τρόπο ζωής και παράλληλα προς την ξένη μουσική.
Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να είναι εκ των προτέρων καταδικαστέο εφόσον όμως γίνεται χωρίς να απαξιώνεται η ελληνική μουσική η οποία καθόλου ευκαταφρόνητη είναι. Αντιθέτως, κατά καιρούς κάνει μεγάλα άλματα και εξαπλώνεται και στο εξωτερικό με πολλούς θαυμαστές του μπουζουκιού σε όλον τον κόσμο. Άλλωστε οι μεγαλύτερες ελληνικές επιτυχίες μας στο εξωτερικό έγιναν από το πονεμένο και μελωδικό αυτό όργανο του οποίου ο ήχος γίνεται εύκολά αντιληπτός μεταξύ εκατοντάδων άλλων.
Μπορεί ο κόσμος μας να αλλάζει, μπορεί οι νέες γενιές να διαφέρουν από τις παλιότερες όμως η ελληνική μουσική ανήκει στις παραδόσεις μας και δεν θα πρέπει να χαθεί.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από καλή ελληνική μουσική, από ελληνικές λαϊκές φωνές,
εκτός αν τελικά θέλουμε να γίνουμε μιμητές της ξένης κουλτούρας και δεν θέλουμε να συνεχίσουμε τη δίκη μας αδιαμφισβήτητα μεγάλη παράδοση.
Στο κάτω κάτω η ΚΑΨΟΥΡΑ κρύβει μέσα της ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ και είναι λέξη ελληνική, χωρίς να μπορεί να μεταφραστεί και χωρίς να μπορεί να αποδοθεί από μη ελληνικό στίχο...
επιμέλεια: Μάνος Δημητρανόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου